Keuzehulp wielerschoenen
Voor iedere fietser de juiste schoen
Er zijn inmiddels zoveel verschillende merken en type schoenen, dat het kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wij helpen je op weg! In de basis zijn er twee verschillende typen fietsschoenen te onderscheiden. Dit zijn race-schoenen en mountainbike schoenen.
Mountainbike schoenen
Het grote verschil tussen race en mountainbike schoenen is dat de laatste ervoor zijn gemaakt om ook (kleine) stukjes te kunnen lopen. Ook moeten deze schoenen goed te blijven functioneren in de modder: in alle omstandigheden wil je snel je voet weer in het pedaal kunnen klikken. De zolen van deze schoenen hebben daarom een grof profiel en het schoenplaatje is als het ware verzonken in de zool. Schoenplaatjes voor Mountainbike pedalen worden bevestigd met twee kleine schroefjes vlak naast elkaar in de zool. Zie je deze aan de onderkant van een schoen, dan weet je dat deze geschikt is voor Mountainbike oftewel SPD pedalen.Mountainbike schoenen en pedalen worden door sommigen ook gebruikt op de weg fiets, omdat je met deze schoenen comfortabeler een stukje loopt en de schoenen en schoenplaatjes minder snel slijten wanneer je veel loopt.
Raceschoenen
Raceschoenen en pedalen zijn gemaakt voor gebruik op de weg. Het oppervlak om kracht over te brengen op het pedaal is groter, waardoor het rendement van ieder pedaalslag
De meeste racefietsen hebben SPD-SL of Look pedalen. Hier horen de kenmerkende driehoekige schoenplaatjes bij. Heeft de onderkant van de schoen dus drie schroefgaatjes in een driehoek, dan is deze schoen geschikt voor SPD-SL en Look pedalen.hoger is. Echter kan dit systeem niet goed tegen viezigheid en modder. Hierdoor zijn race schoenen en pedalen niet te gebruiken op de mountainbike.
Veelzijdige schoenen
Ook zijn er veelzijdige schoenen waar zowel SPD (mountainbike) als SPD-SL / Look (race) schoenplaatjes op bevestigd kunnen worden. Deze schoenen zijn met name geschikt voor ritten op de racefiets met SPD (mountainbike) pedalen.
Schoenplaatjes worden niet standaard meegeleverd bij de schoen, omdat hier verschillende opties in zijn.
Pasvorm
In het algemeen is het belangrijk om goed op te letten dat jouw fietsschoenen niet te strak zitten of te klein zijn. Als je een inspanning levert, en zeker bij warm weer, zetten je voeten namelijk iets uit. Als de schoenen al aan de krappe kant zijn, levert dit veel ongemak en zere voeten op, zeke
r als je langere ritten gaat maken! Neem dus liever een schoen die iets aan de ruime kant is.
Sluitingen
Tegenwoordig zijn er drie typen sluitingen voor wielerschoenen. Meest gebruikt is de klittenband (velcro) sluiting met vaak twee tot drie bandjes. Daarnaast is de draaisluiting erg in opkomst, ook wel ‘Boa-systeem’ genoemd. Met dit systeem kun je de schoen nog strakker aandraaien, waardoor je voet meer ondersteuning krijgt. Professionele renners doen dit soms zelfs tijdens een wedstrijd, bijvoorbeeld v
oor de sprint om te profiteren van meer
stabiliteit bij iedere pedaalslag.Als je begint met wielrennen, is de klittenband sluiting prima. Zo kun je de schoen eenvoudig verstellen en het is een veel gebruikte sluiting in de lagere en gemiddelde prijsklasse. Sommige schoenen hebben in combinatie met klittenband ook een fast-buckle sluiting. Deze zorgt ervoor dat je voet de gehele rit strak in de schoen blijft zitten, deze sluiting wordt niet losser door het fietsen.
Fiets je veel, dan geeft de draaisluiting jouw net dat beetje extra. Je kunt de schoen nog strakker aandraaien, om zo die bordjessprint even mee te pakken. Schoenen met een dubbele draaisluiting behoren vaak tot de hogere prijsklasse. Door de dubbele draaisluiting is de schoen nog specifieker af te stellen en hierdoor past de schoen zich nog beter aan jouw voet aan.
Seizoenen
Om ook met koudere en/of natte omstandigheden warme voeten te houden in dezelfde schoenen, kun je kiezen voor een andere sokken of overschoenen. In ons assortiment vind je winddichte thermo sokken en extra warme sokken. Overschoenen zijn ook verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen.