Keuzehulp Wielerjassen
Waarom een wielerjas?
Verschillende weersomstandigheden vragen om verschillende kleding strategieën. Wanneer het regent houdt een regenjas jouw bovenlichaam droog. Maar als hetkoud is in de winter wil je ook graag comfortabel je kilometers maken, zeker omdat je daar het volgende seizoen profijt van hebt. De winter is bij uitstek geschikt om je basisconditie bij te houden of te verhogen. Wat een wielerjas onderscheidt van een gewone jas is het model en de technische materialen.
Fietspositie
Een wielerjas is zo ontworpen om comfort te bieden wanneer je op de fiets zit. Omdat je op de fiets altijd wat voorovergebogen zit, is de achterkant van een wielerjas langer zodat jouw rug warm blijft. Ook heeft de wielerjas zakken op de rug zodat je eenvoudig wat spullen zoals je telefoon, eten en extra binnenbanden mee kunt nemen. Tip: doe je telefoon in een plastic zakje, zodat deze niet kan beschadigen door transpiratie vocht, opspattend water of regen.
Warmte door goed vochttransport
Daarnaast zijn de meeste wielerjassen gemaakt van een materiaal dat ventileert. Wanneer een wielerjas namelijk niet ventileert, kun je het koud krijgen door transpiratie die niet weg kan. Een goede wielerjas voert transpiratie af naar buiten, maar beschermt je wel tegen koude wind. Daarom zijn de meeste wielerjassen niet waterdicht, een waterdichte jas heeft geen ventilerende eigenschappen. Het is dan comfortabeler om een losse regenjas mee te nemen, mocht het onderweg toch gaan regenen.
Pasvorm
Een wielerjas mag niet te klein zijn, omdat je meestal meerdere laagjes kleding onder de winterjas draagt. Daarnaast gaat strakke kleding irriteren, vooral bij schouders en nek tijdens langere ritten. Let ook op dat de jas niet veel te groot is, dan kan koude lucht bijvoorbeeld bij de mouwen naar binnen dringen. Bovendien kan de jas dan onaangenaam klapperen in de wind.
Design
Gelukkig is iedereen uniek, en zijn er veel verschillende ontwerpen en kleurstellingen voor wielerjassen. In de winter is het verstandig om een opvallende en/of fluoriserende kleur te kiezen omdat je hiermee meer opvalt in het verkeer. ook zijn veel fietsjassen tegenwoordig afgewerkt met reflecterende details voor een betere zichtbaarheid. Medeweggebruikers zien jou eerder aankomen en hiermee vergroot je jouw veiligheid!
Trotseer de kou: kleed je in laagjes
Wanneer het echt koud is buiten, en jij bent die echte bikkel die gewoon op pad gaat, is het belangrijk om je in laagjes te kleden. Kies als eerste laag voor een nauwsluitend thermoshirt. Trek hier eventueel een tweede thermoshirt overheen, dat iets minder strak aansluit. Trek hierover je wielerboek (met bretels) aan en vervolgens een wielershirt met lange mouwen. Als buitenste laag kies je voor een winterjack. Deze mag niet te strak op de onderkleding zitten, om optimaal te kunnen isoleren. Dankzij de verschillende lagen kleding met daartussen een dunne luchtlaag blijft jouw lichaam droog en warm!