Keuzehulp wielerhelmen
Keuzehulp wielerhelmen
Je wil er liever niet over na denken, maar bij een valpartij maakt een helm het verschil. Met een goed passende wielerhelm is het risico op hoofdletsel ten gevolge van een val vele malen kleiner. Tegenwoordig zijn wielerhelmen zo ontworpen dat ze erg goed ventileren en is het gewicht zo laag, dat je eigenlijk niet meer merkt dat je een helm draagt. Daarnaast bieden helmen ook bescherming tegen de zon. Comfort is een belangrijk aspect van een helm, zeker omdat je deze meerdere uren achter elkaar draagt. Flinke inspanning geleverd? De binnen voering van je helm kun je er voorzichtig uithalen. Meestal kan deze gewoon in de wasmachine, op een koud programma. Lees voor de zekerheid het etiket van je helm met daarop het wasvoorschrift. Doe de binnen voering in een wasnet zodat deze niet beschadigd door ritsen van andere kleding
Mountainbike of race?
Het grootste verschil zit hem in het ontwerp van de helm. Op de racefiets heb je meer voordeel van een aerodynamische helm, maar in het bos heeft dit minder effect, ook omdat mountainbiken en hele andere inspanning is. Ook wil je bij mountainbiken meer bescherming, voor het geval je dit langs een grote tak gaat. Een mountainbike helm zit dus vaak nog meer om je hoofd heen.
Verschillende prijsklassen
Alle helmen uit ons assortiment zijn goedgekeurd door de EU en hebben daarmee het EN 1078(voor volwassenen) of het EN 1080(kinderen) veiligheidscertificaat. Het maakt hierbij dus niet uit of de helm de goedkoopste is of juist de duurste, alle helmen voldoen aan de veiligheidsnorm. Echter hebben sommige duurdere helmen een extra veiligheids aspect zoals bijvoorbeeld het MIPS systeem. Dit MIPS systeem bestaat uit een extra binnenschaal waardoor schokken beter opgevangen worden en het risico op een hersenschudding verkleint word.
Ventilatie
Ontwerpers van wielerhelmen moeten een compromis maken tussen ventilatie en veiligheid. Het is duurder om een helm te ontwikkelen met veel ventilatie gaten, die toch nog optimale bescherming biedt. Vandaar hebben goedkopere helmen vaak minder ventilatie openingen. Echter zijn er juist ook duurdere helmen waarbij het lijkt alsof ze minder goed geventileerd zijn. De zogenaamde 'Aero helmen' oftwel helmen met verbeterde aerodynamische eigenschappen hebben vaak weinig en/of kleine ventilatie gaten. Door strategische plaatsing van de ventilatie punten kan het zijn dat zo'n helm alsnog wel ventileert, maar vanzelfsprekend wel minder dan een meer open helm.
Pasvorm: hoe vind ik de juiste maat?
Eigenlijk is het vrij eenvoudig om de juiste maat wielerhelm te bepalen. Het enige dat je nodig hebt is een meetlint. Meet vervolgens de omtrek van je hoofd op ongeveer 2,5 centimeter boven je wenkbrauwen. Om nauwkeurig te meten kun je dit voor de spiegel doen, zodat je kunt controleren of het meetlint gelijkmatig om je hoofd heen zit. Of vraag even iemand om hulp zodat je er zeker van bent dat je meting correct is. De omtrek van je hoofd in centimeters is gelijk ook je helm maat. De meeste wielerhelmen zijn verstelbaar in maat, dus kijk even bij de maattabel of je een helm in de maat S, M of L moet bestellen.
Dan is het ook erg belangrijk dat de bandjes comfortabel zitten en op de juiste lengte afgesteld zijn. Je oren horen vrij te zijn, en het kinbandje mag zeker niet knellen. Vuistregel is dat je makkelijk een vinger tussen het bandje en je kin moet kunnen doen. Het kinbandje mag ook niet over je kin af kunnen. Draag je een bril? Pas deze dan ook met je helm op, zodat je zeker weet dat de helm ook comfortabel draagt in combinatie met je bril.
Hopelijk hebben we jou op weg geholpen om een goede keuze te maken. Heb je nog vragen? Neem contact met ons op via de chat rechtsonderin het scherm of ga naar klantenservice.